Jump to content

Θερμοηλεκτρική γεννήτρια

Recommended Posts

Χαιρετώ την ομάδα,

στην τελευταία διαδυκτιακή εκπομπή παρουσιάσατε έναν τύπο θερμοηλεκτρικής γεννήτριας τροφοδοτούμενο από ένα κεράκι.Δεν δώσατε τεχνικές λεπτομέρειες τις συσκευής.Θα μπορούσατε να μας αναλύσετε τον τρόπο λειτουργίας και τα υλικά-τμήματα από τα οποία αποτελείται???

Γίνετε χρήση κάποιου peltier-TEG module προφανώς, αλλά η ισχύς που προκύπτει είναι αρκετά μεγάλη, οπότε προφανώς έχετε επιτύχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στα δύο μέρη του module και μοναχα με παθητική ψύξη!!!Δεν ξέρω αν είναι σωστός ο συλλογισμός μου, πάντως θα ήθελα να μας αναλύσετε τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας.

Ευχαριστώ

Γιάννης

On 6/6/2016 at 6:37 ΜΜ, ΖΕΜ2016 said:

Χαιρετώ την ομάδα,

στην τελευταία διαδυκτιακή εκπομπή παρουσιάσατε έναν τύπο θερμοηλεκτρικής γεννήτριας τροφοδοτούμενο από ένα κεράκι.Δεν δώσατε τεχνικές λεπτομέρειες τις συσκευής.Θα μπορούσατε να μας αναλύσετε τον τρόπο λειτουργίας και τα υλικά-τμήματα από τα οποία αποτελείται???

Γίνετε χρήση κάποιου peltier-TEG module προφανώς, αλλά η ισχύς που προκύπτει είναι αρκετά μεγάλη, οπότε προφανώς έχετε επιτύχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στα δύο μέρη του module και μοναχα με παθητική ψύξη!!!Δεν ξέρω αν είναι σωστός ο συλλογισμός μου, πάντως θα ήθελα να μας αναλύσετε τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας.

Ευχαριστώ

Γιάννης

Kύριε Γιάννη καλησπέρα σας,

Δεν σας απαντήσαμε αμέσως εν`όψη της σημερινής εκπομπής. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή από το zougla.gr που θα ανέβει στο αρχείο εκπομπών.  Στήν εκμπομπή γίνεται εκτενής ανάλυση της λειτουργίας της συσκευής.

Από την ερευνητική ομάδα ΠΖ

Κύριε Πέτρο καλησπέρα σας,

παρακολούθησα με ενδιαφέρον την εκπομπή και αυτό που έχω να πω είναι πως η εν λόγω διάταξη προσφέρει απίστευτες δυνατότητες, ειδικά σε μία ηλιόλουστη χώρα σαν τη δική μας!Δεν ξέρω τον βαθμό απόδοσης, αλλά από αυτά που είδα πιθανώς να ξεπερνάει και την απόδοση των φωτοβολταϊκών στοιχείων (~20%)

Θα ήθελα λοιπόν να σας θέσω κάποια ερωτήματα, στα οποία θα ήθελα την απάντησή σας εφόσον φυσικά δεν σας φέρνω σε δύσκολη θέση, καθώς καταλαβαίνω πως θα πρέπει να γίνει η κατοχύρωση και αυτής της πατέντας.

α)Η TEG που χρησιμοποιείτε είναι του εμπορίου ή δική σας κατασκευής?

β)Ποιος ο βαθμός απόδοσης της TEG?(Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα modules με 12% απόδοση αλλά σε Δt 300 βαθμών Celsius!!!)

γ)Το Δt είναι μόνο 70-80 Celsius για να παραχθούν τα ~6Αmpere (σχεδόν 60watt)?

δ)Η πατέντα αφορά μήπως μόνο το κομμάτι του ψυκτικού σωλήνα?

ε)Στον ψυκτικό σωλήνα δημιουργείται κάποιο είδος A/C αν μπορούμε να πούμε?(συμπίεση ψυκτικού αερίου)

Αυτά τα ολίγα.

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας!

5 hours ago, ΖΕΜ2016 said:

Κύριε Πέτρο καλησπέρα σας,

παρακολούθησα με ενδιαφέρον την εκπομπή και αυτό που έχω να πω είναι πως η εν λόγω διάταξη προσφέρει απίστευτες δυνατότητες, ειδικά σε μία ηλιόλουστη χώρα σαν τη δική μας!Δεν ξέρω τον βαθμό απόδοσης, αλλά από αυτά που είδα πιθανώς να ξεπερνάει και την απόδοση των φωτοβολταϊκών στοιχείων (~20%)

Θα ήθελα λοιπόν να σας θέσω κάποια ερωτήματα, στα οποία θα ήθελα την απάντησή σας εφόσον φυσικά δεν σας φέρνω σε δύσκολη θέση, καθώς καταλαβαίνω πως θα πρέπει να γίνει η κατοχύρωση και αυτής της πατέντας.

α)Η TEG που χρησιμοποιείτε είναι του εμπορίου ή δική σας κατασκευής?

β)Ποιος ο βαθμός απόδοσης της TEG?(Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα modules με 12% απόδοση αλλά σε Δt 300 βαθμών Celsius!!!)

γ)Το Δt είναι μόνο 70-80 Celsius για να παραχθούν τα ~6Αmpere (σχεδόν 60watt)?

δ)Η πατέντα αφορά μήπως μόνο το κομμάτι του ψυκτικού σωλήνα?

ε)Στον ψυκτικό σωλήνα δημιουργείται κάποιο είδος A/C αν μπορούμε να πούμε?(συμπίεση ψυκτικού αερίου)

Αυτά τα ολίγα.

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας!

Kαλησπέρα ΖΕΜ2016,

Πολύ ενδιαφέροντα τα ερωτήματά σου. Φυσικά δεν είναι εμπορίου το στοιχείο, είναι κατασκευή δική μας με βάση το βισμούθιο σε συνδυασμό και τελλούριο και με αντιμόνιο. 

Επίσης χρησιμοποιούνται σε κάποια τμήματα και οργανικά ινίδια. Ο βαθμός αποδόσεως όντως είναι μεγάλος, αυτό φαίνεται και με την απόκλιση της θερμοκρασίας που πρέπει να έχουν οι δυο οπλισμοί. Το επάνω μέρος είναι ο ψυκτικός σωλήνας ο οποίος περιέχει ένα ειδικό υγρό.

Από την ερευνητική ομάδα ΠΖ

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

με καλύψατε σε μεγάλο ποσοστό.Θα επιμείνω πως ο βαθμός απόδοσης φαντάζει τρομέρα μεγάλος!Όταν από ένα κεράκι παίρνουμε 60watt τότε η NASA με τα RTG's της θα πρέπει να σας ''ενοχλήσει'' σύντομα!!!

Ελπίζω να δώσετε σύντομα περαιτέρω στοιχεία της συγκεκριμένης κατασκευής.

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν μέσω αυτού του forum μπορείτε να δώσετε λεπτομερή σχέδια κατασκευών όπως του υδροστρόβιλου, της βαρυτικής γεννήτριας κτλ...

Ευχαριστώ πολύ

Γιάννης ZEM2016

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...